פעמים רבות בחיי היומיום שלנו צפות שאלות הלכתיות ועולים ספקות אקטואליים. הרב שי טחן, ראש כולל שערי עזרא וראש בית הוראה ארזי הלבנון, מנגיש לנו את ההלכות ומשיב על שאלות שנשאלו בבית המדרש ומחוצה לו.
שאלה:
האם מותר לצאת לטיולים, לרחוץ בים או לשמוע מוזיקה ברקע במהלך ימי ספירת העומר?
תשובה:
אף שיש הנמנעים מטיולים או בילויים בימי ספירת העומר, אין בכך איסור, וכן רשאי אדם לבקר במקומות שיש בהם מוזיקת רקע, לרחוץ בים ובבריכה, ואף לטוס או לשוט בספינה.
בשאלות ותשובות מנחת אלעזר (חלק ד', סימן מד) מאריך להוכיח שאין איסור לצאת לטיולים בתקופה זו, ואף יוצא נגד מי שטען שיש להימנע מכך. הוא מביא כדוגמה את האר"י שיצא עם בנו ימים רבים לפני ל"ג בעומר ממקום מגוריו במצרים בדרכו למירון, כדי לגלח את שערות בנו בגיל שלוש. עוד מציין כי גם בני ישראל היו עולים לרגל לחג השבועות כבר מחג הפסח - הליכות שהיו בהן שמחה ומזל טוב.
המנחת אלעזר דוחה את הטענה שנסיעות אלו היו קודם מיתת תלמידי רבי עקיבא, ולכן אין ללמוד מהם לדורנו. לשיטתו, עיקר האיסורים נובעים מכך שימי העומר הם ימי דין - כפי שכתב בעל פרי עץ חיים (שער ספירת העומר, פרק ז') - ובהם דקדק הקב"ה עם תלמידי ר"ע כחוט השערה על שלא נהגו כבוד זה בזה. אך אין בכך לאסור טיולים כשלעצמם.
גם השולחן ערוך והרמ"א (סימן רמ"ח סעיף ד') פסקו כי יציאה לסחורה או לביקור חברים נחשבת דבר מצווה, ולכן גם טיול להתרעננות מותר.
הרמב"ן (פרשת אמור) מבאר שימי העומר הם כימי חול המועד - ימי ביניים שבין פסח לשבועות - ולכן שבועות נקרא "עצרת", כמו שמיני עצרת הוא סיומו של סוכות. כך גם רבנו בחיי. ממילא, נוהגים בהם כמה דינים בדומה לחול המועד, אך לא דיני אבלות חמורים.
הגר"ח קניבסקי הסביר שהציבור נוהג בטעות כאשר הוא משווה בין ימי העומר לימי בין המצרים. לדעתו, בימי העומר לא נאסרו אלא נישואין ותספורת - וכך גם כתב בשו"ת אור לציון (חלק ג', עמוד קפ"ד), שמרן השולחן ערוך (סימן תצ"ג) לא כתב אלא שני איסורים אלה בלבד. אמנם בדורות האחרונים הוסיפו לנהוג גם איסור שמיעת נגינה, אך אין איסור בשאר דברים, כמו קניית בגדים חדשים.
במשנה ברורה (מהדורת דרשו, סימן תצ"ג הערה 4) נזכרו הגר"ח קניבסקי והגרש"ז אויערבך שהתירו קניית בגדים חדשים גם בימים אלו, אך ישנם פוסקים שמחמירים בכך, ואף נמנעים מלברך "שהחיינו".
עוד נאמר בספר ארחות רבנו (חלק ב', עמוד צ"ה) בשם הסטייפלר שמותר לרחוץ בים, וכן פסק גם הגרי"ש אלישיב (ב"קובץ הלכות"). דעה דומה נמצאת גם בשו"ת דברי מלכיאל (חלק ג', סימן י"ג), המתיר רחצה בתקופה זו.
לסיכום, ההלכה נוטה להקל במרבית ההגבלות המקובלות בימי ספירת העומר, ומי שנוהג להחמיר - תבוא עליו ברכה, אך אין בכך חובה.
ספירת העומר: האם מותר לשמוע מוזיקת רקע?
דוד ברגר, בשיתוף שובה ישראל
7.5.2025 / 17:59