האם מותר לצאת מהסוכה במהלך חג הסוכות לצורך טיול, או שמא יש בכך ביטול של מצוות הישיבה בסוכה? שאלה זו מעסיקה רבים בחול המועד, ובפרט כאשר רבים מבני ישראל יוצאים לטייל עם משפחותיהם.
הרב שי טחן, ראש כולל שערי עזרא וראש בית הוראה ארזי הלבנון, מבאר כי "רשאי אדם לצאת לטיולים בסוכות ולאכול מחוץ לסוכה אם הדבר נצרך להתרעננות או לצורך שלום ביתו."
בגמרא (סוכה כו, א) נאמר שהולכי דרכים פטורים מן הסוכה, ונלמד זאת מן הפסוק "בסוכות תשבו שבעת ימים", ודרשו חכמינו: "תשבו כעין תדורו." פירוש הדבר שמצוות סוכה דומה לישיבה בבית, וכשם שאדם אינו נמנע לצאת מביתו במהלך השנה לצורך פרנסתו או סידוריו, כך אין חובה להישאר כל הזמן בסוכה בחג.
רש"י מפרש כי המצווה נועדה להיות "כעין דירה", ולא ככלא. לכן נראה שאין מניעה לצאת לטיול, וכך סברו גם גדולי הפוסקים - הגרי"ש אלישיב, הגר"נ קרליץ בספר חוט שני (סוכה עמוד רס"ז), וכן הגר"מ שטרנבוך בשו"ת תשובות והנהגות (חלק ו' סימן קמ"ו).
עם זאת, יש מהפוסקים שאסרו זאת. הגאון רבי משה פיינשטיין (או"ח ח"ג סימן צ"ג), הגרש"ז אוירבך (הובא בספר הסוכה ח"ב עמוד תרה) והגר"ע יוסף (יחוה דעת ח"ג סימן מ"ז) פסקו כי היתר "הולכי דרכים" נאמר רק למי שיוצא לצורך חיוני, אך לא לטיולים של תענוג ובילוי.
גם המתירים, מדגיש הרב טחן, לא ראו ביציאה לטיול היתר קל דעת. הם סברו כי אין זה ראוי לבטל מצווה חשובה כישיבה בסוכה לשם הנאה בלבד, ויש להשתדל לברר מראש היכן אפשר למצוא סוכה בדרך.
הרב טחן כותב כי בדורנו המציאות שונה: "היום המון בית ישראל יוצאים בחול המועד לטיולים, ואף שמדובר בטיולים של תענוג, יש בהם פעמים רבות גם צורך אמיתי להתרענן ולהתחדש, וכן לבלות זמן חשוב עם האישה והילדים."
לדבריו, "הזמנים השתנו. בדור הקודם אנשים היו נהנים להישאר בביתם או לבקר קרובים, ואילו היום יש צורך אמיתי לצאת ולטייל. פעמים רבות השלום בבית עלול להיפגע אם הילדים משועממים והאישה משתוקקת לצאת. גם האדם עצמו זקוק להפוגה מהלחץ של היום יום."
הרב טחן מסביר כי מדברי הפוסקים נראה שהאיסור נאמר על טיולים של תענוג בלבד, אך כאשר יש בטיול צורך אמיתי - ניתן להקל. "כפי שהובא בקובץ נועם (חלק כד, עמוד רמד), אצל אנשים מסוימים טיול נחשב צורך גופני או נפשי, ובכך מתקיימת גם מצוות 'ושמחת בחגך', ולעיתים אף מצוות שלום בית."
עוד הביא מדברי הגר"מ שטרנבוך: "נראה שלפי דברי היראים שמקיימים מצוות החג בכל דבר שיש בו שמחה וקורת רוח, הרי שטיול שהוא מקור לשמחה הוא בכלל מצוות החג. מי שנהנה מטיול - מקיים בזה מצוות שמחת יום טוב."
הגר"מ שטרנבוך אף הוסיף כי מותר לטייל בחג ולהיפטר מהסוכה כאשר לא ניתן לדחות את הטיול, "שהרי זהו צורך שמחת החג עצמה. וכל שכן כשהאישה והילדים משתוקקים לטייל עמו, שמצווה שיצא לטייל עמם, שמקיים בכך את מצוותו לשמח את אשתו ובני ביתו."
הוא ציין גם כי החזון איש הסתייג ממנהג של מי שאינו יוצא כלל מהסוכה, באומרו "שאין זה כעין תדורו, שהרי זה כמו בית הסוהר." עם זאת מזהיר הרב טחן: "אין להפריז. אף שמותר לצאת לטיול לצורך מצווה או שלום בית, לא ראוי לבלות את מרבית ימי החג מחוץ לסוכה. מי שעושה כן מאבד את משמעות החג והופך את ימי הקודש לימות חול."
לדבריו, "על האדם לשמור על האיזון הנכון בין שמחת החג לבין קדושתו. מותר לצאת, מותר לטייל, אך יש לזכור תמיד כי עיקר המצווה - לשבת בסוכה, לשמוח בה ולחוש בה את צל האמונה."