יוני דוד יצא לרחוב בתקופה שבה הוויכוח סביב הרפורמה המשפטית פילג את הציבור, והחליט לערוך ניסוי פשוט. הוא ניגש לאנשים, שאל אותם אם הם בעד הרפורמה או נגדה, ואז הציג את עצמו כבעל הדעה ההפוכה.
אלא שבמקום להתווכח איתם, הוא שאל שאלה אחת: "אפשר חיבוק?".
"מי שאמר לי שהוא נגד, אמרתי לו שאני בעד. מי שאמר לי שהוא בעד, אמרתי לו שאני נגד. באותה נשימה אמרתי: אפשר חיבוק?", הוא מספר. "הסרטון התפוצץ ונהיה ויראלי ברמה קיצונית. אני חושב שכל אחד בבית רצה את החיבוק הזה, כי בסוף כולנו עם אחד".
דוד מגדיר את עצמו כמשפיען בנושאים חברתיים, אבל מבחינתו המטרה אינה רק לייצר סרטונים שיגיעו לכמה שיותר אנשים. "המטרה שלי היא לעורר אמפתיה וחמלה בעם ישראל וליצור כמה שיותר אחדות בינינו".
"במקום להתלונן, אולי אני יכול לעשות משהו"
הרעיון לניסויים החברתיים נולד מתוך סיטואציות שהפריעו לו בחיי היום-יום. "כשראיתי שהרבה סיטואציות חברתיות מפריעות לי, אמרתי: במקום להתלונן, אולי אני יכול לעשות משהו כדי באמת לשנות".
כבר הסרטון הראשון שלו גרם לו להבין שמצא דרך להעביר את המסר. לדבריו, הסרטון הגיע לכ-3.5 מיליון צפיות בפייסבוק. במסגרת הניסוי הוצב אדם מבוגר בסופר, שנאלץ להחזיר מוצרים משום שלא היה לו מספיק כסף לשלם עליהם.
אחת הנשים בתור התרגזה על העיכוב, והאיש, שהתבייש מהסיטואציה, עזב לבסוף את המקום בלי המוצרים. דוד רכש אותם עבורו, אבל לדבריו, המטרה לא הייתה רק לייצר רגע מרגש.
"רציתי להראות את כל נקודות המבט בסרטון הזה, ורציתי שאנשים יבחרו מי הם רוצים להיות", הוא מסביר.
מאותו רגע הוא החל לצאת שוב ושוב לרחוב וליצור סיטואציות שמעמידות אנשים בפני בחירה. "לאט לאט הבנתי שצריך לצאת לרחוב ולמצוא אנשים טובים שפותחים את הלב, ולתת דרכם את ההשראה".
לדבריו, ההתחלה לא הייתה פשוטה. "מי מינה אותך? אני לא מתורגל לדבר הזה, לא ידעתי מה יהיה. אמרתי: טוב, בואו ננסה. צברתי אומץ ויצאתי לרחוב, ועשיתי ניסוי חברתי ועוד ניסוי חברתי ועוד ניסוי חברתי".
"עבריין פנה אליי ואמר שהפסיק לעסוק בפשע"
עם הזמן החלו להגיע גם תגובות שהמחישו לו עד כמה הסרטונים משפיעים על אנשים שהוא כלל אינו מכיר.
"אפילו עבריין פנה אליי ואמר לי: 'תשמע, אני עסקתי בפשע. לא רק שהפסקתי לעסוק בפשע, התחלתי לתרום מהזמן שלי ולתרום אפילו כסף. פשוט שינית לי את החיים מהקצה אל הקצה'".
מבחינתו, הודעות כאלה הן הסיבה לכך שהוא ממשיך. "אלה אנשים שאני אפילו לא מכיר. הם רואים סרטון ועוד סרטון ועוד סרטון, ולאט לאט משהו משתנה להם. אתה מבין שאתה לא יכול להפסיק לעשות את זה. מעבר לשליחות שלך, זה כבר משהו שנהיה משמעותי עבור המון אנשים".
דוד מאמין שרוב האנשים רוצים לעשות טוב, גם אם החיים גורמים להם לפעמים להיסגר. "כולנו נולדנו טובים. פשוט החיים עושים אותנו קשים. אנחנו יותר מחוספסים עם הזמן, בגלל שאנחנו נפגעים הרבה מאנשים אחרים".
הוא מספר על אדם שכתב לו כי נתן 50 שקלים לאדם שביקש כסף לדלק, ולאחר מכן גילה שהוא מבקש כסף מאנשים נוספים. אותו אדם החליט בעקבות החוויה שלא יעזור יותר לאחרים.
"אמרתי לו: בגלל שהוא לא בסדר, אתה גם נהיה לא בסדר? תישאר מי שאתה. לא משנה כמה הם פוגעים בך, תישאר מי שאתה".
האיש המבוגר שאיש לא עצר בשבילו
באחד הניסויים האחרונים שלו הציב דוד ברחוב שחקן מבוגר שגילם אדם הסובל מדמנציה ומבקש מעוברי אורח עזרה להגיע לביתו.
"הוא לא ביקש כסף, הוא לא נראה נרקומן. פשוט בן אדם מבוגר שאל איך אני מגיע הביתה. והמון אנשים התעלמו ממנו".
דוד צפה מהצד והתקשה לעכל את התגובות. "אני רואה את הכול ולא מבין איך זה קורה. איך בן אדם מבוגר מבקש מאנשים להסביר לו איך להגיע הביתה, והם פשוט חולפים על פניו כאילו הוא לא בן אדם".
לבסוף הגיע אדם שעצר, שאל שאלות, ניסה להבין את מצבו של המבוגר ואף התקשר למשטרה ונשאר לידו. אז יצא דוד ממקום המסתור וגילה לו שמדובר בניסוי חברתי.
כששאל אותו מדוע עצר, האיש השיב שהסיטואציה גרמה לו לחשוב על אביו ועל הרצון שמישהו אחר יעזור גם לו במקרה דומה.
"כל מה שרצינו היה למצוא בן אדם אחד, אחד, כמוהו", אומר דוד.
"כשאני אתחתן, אני רוצה להתחיל לשמור שבת"
לצד העשייה החברתית, דוד מספר גם על הקשר שלו לאמונה. "אין לי כיפה, כמו שאתה שם לב, אבל אני כל יום מניח תפילין ומתפלל תפילת שחרית מלאה, וקרוב מאוד לבורא עולם".
לדבריו, הניסויים החברתיים מזכירים לו רעיון עמוק יותר. "אני עושה ניסויים חברתיים, אבל אני חושב שכולנו בעצם בסוג של ניסוי חברתי, שיש לנו מצלמה שמצלמת אותנו כל הזמן".
בשנים האחרונות הוא אף סגר עסק שניהל במשך 15 שנה כדי להתמסר לעשייה הזו. המהלך, לדבריו, פגע בפרנסתו, ובמקביל הוא מתמודד עם הקושי שבחיים ללא זוגיות.
"זו תקופה מאוד קשה לי ברמה האישית. אני לא מדבר על זה, אני לא מוציא את זה החוצה, אבל היא כל כך קשה שהרבה פעמים אני נשבר. ומה שמחזק אותי זו האמונה שאני יודע שהוא רואה כל מה שאני עושה".
ויש לו גם חלום אישי אחד לעתיד. "כשאני אתחתן, אני רוצה להתחיל לשמור שבת. אני מקווה שבעזרת ה' הוא יביא לי אישה שתיתן לי את האור שחסר לי בחיים ותאיר את הבית, ושיהיו לי ילדים שאני כל כך רוצה".
בסופו של דבר, מבחינתו, גם שמירת המצוות מתחילה ביחס שבין אדם לאדם. "כשאני אומר שומר מצוות, מבחינתי זה קודם כול מצוות של בן אדם לחברו".
עוד בערוץ
"מישהי כתבה לי: בזכותך שמרתי שבת": הדר הרץ על הכוח שיש ברשת
23 שנה בכת: "לא אסלח לו שלקח לי את האימהות"
לתכנים נוספים כנסו להידברות - אתר היהדות הגדול בעולם. חפשו אותנו גם ביוטיוב, באינסטגרם, בטיקטוק ועוד.
